HodL a Holdig

HodL a Holdig

Ethereum Merge

Ha egyszer a kereslet-kínálat egyensúlya megbillen…

2022. október 31. - WannabeSeanConnery

ethereu.jpg

Engedjétek meg, hogy az első posztom alkalmával kicsit visszanyúljak az időben, és egy olyan dologról írjak ami szerintem az utóbbi idők legmeghatározóbb eseménye a kriptóvaluták világában. Mint az a címből is kiderült ez nem más mint az ethereum merge. Vagyis az az esemény melynek alkalmával a legnagyobb okosszerződéseket futtatni képes blokklánc konszenzus-mechanizmust váltott. A proof of work modellt lecserélték a proof of stake modellre. Azaz a klasszikus bányászatot leváltották egy olyan szisztémára, amiben a letétbe helyezett ”stakelt” coinok adják a fedezetét annak, hogy a hálózat hiba nélkül, megbízhatóan működik. Az előző mechanizmushoz képest 99%-al környezetbarátabb módon. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ez az esemény a 4 évenkénti ( egész pontosan 210ezer blokkonkénti ) Bitcoin blokkjutalom feleződés eseményével rokonítható, már ami kínálati sokkhatást illeti. Ilyen események után rendszerint megindult a bitcoin ára köszönhetően annak, hogy 50%-al esett vissza a bányászok jutalma. Így a BTC kereslet-kínálati egyensúlya megbillent az előbbi javára, történt ez 2012-ben, 2016-ban és legutóbb 2020-ban is. Az alábbiakban pontokba szedem melyek azok a tényezők amik az ethereum esetében még egy ilyen bitcoin feleződésnél is nagyobb kínálati sokkhatást idéznek elő az ETH számára:

  1. A staking jutalmak a bányászati jutalmak kb 10%-a.
  2. A stakerek egy része valószínűleg visszaforgatja majd a jutalmakat, a nagyobb hozam elérése érdekében.
  3. Megszűnik az az eladói nyomás ami a bányászokon volt, ami abból fakadt, hogy fedezniük kellett a bányászat költségeit, áram, hardware-ek…
  4. Be van építve az Ether hálózatába egy mechanizmus ami a tranzakciós díjak egy részét elégeti. Nagyobb kihasználtság esetén előfordulhat, hogy több coin fog elégni mint amennyi születik. Ez az ábra azt szemlélteti, hogy hogyan alakult az ethereum kibocsájtás a merge óta

 merge.PNG

 (forrás: ultrasound.money) Most medvepiac van, képzeljük el ezt egy bikapiac esetén.

 

mege2.PNG

 Ez pedig egy összehasonlító ábra. A szaggatott vonal jelzi, hogyan alakult volna az éves kínálat ha nincs a merge, a narancssárga vonal a bitcoin kínálat alakulását mutatja. Alul a kék vonal megegyezik a fenti ábrával, csak a másik két vonalal összevetve már teljesen laposnak tűnik ;) 

  1. És ami jelenleg a legfontosabb: nem tudják kivenni a letétből az ETH-ikat azok akik már lekötötték, majd csak a Shanghai frissítés után. Az ehhez kapcsolódó tesztnet a Shandong már fut, a tervek szerint ez egészen 2023 szeptemberéig tesztnet is marad. Tehát majdnem egy évig 0 darab frissen ”vert” ethereum kriptóvaluta fog forgalomba kerülni. Azután majd lépcsőzetesen lehet felvenni a jutalmakat, így nem kell attól tartani, hogy piacra borítják az új ether érméket.

 Hogy ez mit eredményezhet? Azt szűrd le te magad, a cikk ugyanis nem befektetési tanácsadás. Végezd el a saját kutatásodat, járj utána a dolgoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://hodl-a-holdig.blog.hu/api/trackback/id/tr417967468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása