HodL a Holdig

HodL a Holdig

Tartsuk szárazon a puskaport!

2023. január 05. - WannabeSeanConnery

”Hogy miért lesznek a fogyasztók mindig is szegények? Ha egy szupermarket akcióban árul valamit, mondjuk, vécépapírt, a fogyasztó máris rohan és nagy tételt vásárol belőle. Ha a részvénypiacon olcsón lehet részvényekhez jutni - ezt általában krachnak vagy korrekciónak hívják -, a fogyasztó a tőzsde környékét is elkerüli. Amikor a szupermarket felemeli az árakat, a fogyasztó máshová megy vásárolni. Amikor a részvénypiacon mennek fel az árak, a fogyasztó azonnal vásárolni kezd.”

részlet Robert Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa című könyvéből

Egy kis makrogazdasági kitekintés fog következni, hogy átlássuk az összképet mire lehet számítani a 2023-as évben. A pandémia alatt a jegybankok frissen nyomtatott pénzel próbálták felpumpálni a gazdaságot, hogy elkerüljék a válságot. Ennek azonban meglett a böjtje az elszálló árak, a magas infláció képében. A 2022-es év pedig jórészt arról szólt, hogy a jegybankok letörjék a pénzromlás mértékét, erre pedig a legfőbb fegyverük a jegybanki alapkamat emelés.  Decemberben a FED vagyis az Amerikai Jegybank csökkenteni kezdte a jegybanki alapkamat emelés mértékét 75 bázispontról 50 bázispontra. Azonban a kitűzött 2%-os inflációs cél még mindig távolinak tűnik. Viszont a FED pivot, vagyis az a momentum amikor már nem emelik tovább a kamatokat már 2023 első negyedévében megtörténhet. Az ilyen pivot pillanatok rendszerint indikátorai voltak nagyobb tőzsdei zuhanásoknak, ahogy ezt a lenti kép is szemlélteti:

fedpivot.png

S&P 500 chart-ja (USA 500 legnagyobb vállalatát tömörítő részvény index)

Ilyenkor a kockázatosabb befektetésekből a pénz a dollárba és az államkötvényekbe vándorol át. Véleményem szerint, ami természetesen nem pénzügyi tanácsadás, ez most sem lesz másképp. Ha az S&P 500 2008-as pénzügyi válságot követő éveire egy alsó trendvonalat húzunk, akkor nagyjából láthatóvá válik mi az a támasz szint amit szerintem vissza fog tesztelni az elkövetkezendő hónapokban ez az index. Ez nagyjából 3200-3000 dollár körül mozog. Még egyszer: nem vagyok befektetési tanácsadó, és én se mernék megesküdni arra hogy meddig esik, ha egyáltalán esik.

 

sp500.JPG

 

A kockázatosabb befektetések, azaz a részvények és a kriptó nagyjából kéz a kézben járnak, az utóbbi esésének a mértéke kapcsán viszont nem bocsátkoznék jóslatokba. A bejegyzésem célja nem a rémisztgetés, pusztán az, hogy legyünk óvatosak az elkövetkezendő időszakban. A dolog jó oldala, hogyha igazam van akkor remek beszállási lehetőségeknek nézünk elébe. Tartsuk szárazon a puskaport, jómagam is tőzsdén parkoltatok dollárt, várva az akcióra.

A bejegyzés trackback címe:

https://hodl-a-holdig.blog.hu/api/trackback/id/tr6318019384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása