HodL a Holdig

HodL a Holdig

Mikor támad fel a kriptópiac?

A következő halving hozza el a bikapiacot?

2022. november 27. - WannabeSeanConnery

Az eddigi bikapiacok rendre egy bitcoin blokkjutalom feleződés hatására indultak meg. A kezdet kezdetén 50 bitcoin ütötte a markát a bányászoknak blokkonként. 210 ezer blokkal később már csak 25, majd megint 210 ezer blokkal később már csak 12,5. Jelenleg pedig 6.25 bitcoin jár egy kibányászott blokkért cserébe. A kereslet kínálati sokkhatás következtében ezek a blokkjutalom feleződési események rendszerint indikátori voltak egy bikapiacnak, ahol a bitcoin szárnyra kapott, majd a mániás felívelést követően beszakadt az árfolyam. Kézenfekvőnek tűnhet, hogy a mostani negatív medvés trendnek is egy ilyen esemény vethet majd véget. Ezen logika szerint a következő felfutásra majd valamikor 2024 márciusától lehet számítani. Nagyon sokan osztják is ezt a nézetet, szerintem tévednek, és ki is fejtem hogy miért.

 btc.PNG

Az ábrán a bitcoin árfolyama látható logaritmikus nézetben. Feleződés történt 2012-ben, 2016-ban és legutóbb 2020-ban. Ezek után rendszerint egy-másfél éven át emelkedő trendbe került a BTC. De az is látható, hogy az újabb és újabb hegycsúcsok már laposabbak az előzőekhez viszonyítva, ami törvényszerűen szintén folytatódni fog. Ennek az oka az, hogy a kereslet kínálati sokkhatás minden egyes halvingal gyengül, a következőnek szerintem pedig már nem lesz számottevő hatása. 2012-ig a teljes bitcoin készlet 50%-a ki lett bányászva, 2016-ra 75%, 2020-ra pedig 87,5%. Amire eljutunk a következő ilyen eseményig addigra már a teljes bitcoin készlet 93.75%-a ki lesz termelve. A következő 120 évben pedig már csak 6.25%-a marad hátra.

halving.PNG

Vagyis a bitcoinok jelentős többsége már forgalomban van. Vajon 2024-ben 19 millió 687 ezer bitcoin mellet mennyire lesz jelentősége annak, ha a bányászok napi 900 bitcoin helyett már csak napi 450 darabot tudnak a piacra dobni? Szerintem könnyedén belátható, hogy ezek a számok már nem osztanak nem szoroznak ebben az esetben. Lehetne egyfajta önbeteljesítő hatása ha mindenki felfutást vár 2024-ben, de szerintem ez a fajta piaci placebo nem tud annyi ideig hatni mint egy tényleges kereslet kínálati sokk. Valamint azzal is lehetne érvelni, hogy valójában kevesebb bitcoin van forgalomban mint 19millió, mivel egy csomó pénztárcát elvesztettek azok akik az ősidőkben kezdtek el foglalkozni a témával. Ez igaz, csakhogy azóta rengeteg bálna is született a piacon, akiknek a wallet-jeiben ezrével-tízezrével sorakoznak a bitcoinok. Ez pedig ellentétes hatást vált ki, hiszen pár tárca összege felérhet egy teljes évnyi bitcoin kitermeléssel.

De az, hogy véleményem szerint a 2024-es halving nem hoz újabb tartós felfutást az nem jelenti azt, hogy ezek után ne lenne több bullrun, sőt! Pusztán csak annyi, hogy én nem ettől az eseménytől várom a kilövést. Van egy optimista szcenárióm amire nem is kell 2024-ig várni, íme: a következő egy-másfél évben (kivéve ha egy újabb black swan event befigyel) egy másik coin fogja diktálni a tempót, és ezzel együtt húzni felfelé a piacot, úgy, mint ahogy ezt korábban a BTC tette. Ez pedig nem más mint az Ethereum. Ennek a mikéntjéről már korábban írtam egy részletesebb cikket. Röviden tömören: Az Ethereum a konszenzus mechanizmus váltás mellett deflációssá vált, viszonylag alacsonyabb kihasználtság mellett is. Ennek a kereslet kínálati sokkahatása pedig többszöröse egy bitcoin feleződésnek.  

A bejegyzés trackback címe:

https://hodl-a-holdig.blog.hu/api/trackback/id/tr1117989140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása